Erich Maria Remarque
Erich Maria Remarque is een Duitse schrijver die vooral bekend is geworden door zijn roman over de Eerst Wereldoorlog uit 1929, Im Westen nichts Neues (Van het westelijk front geen nieuws). Ten onrechte wordt er vrij weinig aandacht besteed aan zijn andere romans. Gelukkig brengt Uitgeverij sinds enige tijd met regelmaat een Nederlandse vertaling van deze andere romans die het lezen meer dan waard zijn.
Door zijn politieke standpunten werd hem zijn Duitse nationaliteit ontnomen in 1938 door de Nazi-regering. Hij woonde trouwens als in Zwitserland sinds 1932. Later, in 1939, emigreerde hij naar de Verenigde Staten waar hij in 1947 de Amerikaanse nationaliteit kreeg. Erich Paul Remark, wat zijn echte naam was, is op 22 juni 1898 geboren in Osnabrück, Duitsland. Hij overleed, 72 jaar oud, op 25 september 1970 in Locarno, Italië.
-
Arc de Triomphe
AUTEUR(S): Erich Maria Remarque.
TAAL: Nederlands.
MEDEWERKER(S): Cornelis Jan Kelk, Edgar Hilsenrath.
ORIGINELE TAAL: Duits.
UITGEVER: Cossee.
JAAR: 2018.
PAGINA’S: 455.
DRUK: Eerste editie.
FORMAAT: 23,8 x 16,6 x 4,6 cm
GEWICHT: 905 gram.
STAAT: Nieuw (New).
UITVOERING: Hardback / harde kaft / gebonden.
ISBN/EAN: 9789059367753.BESCHRIJVING
Arc de Triomphe was Remarques tweede wereldsucces na Van het westelijk front geen nieuws. De roman behoort tot zijn drie grote, in ballingschap in de Verenigde Staten geschreven exile-novels (De nacht in Lissabon, Arc de Triomphe, De zwarte obelisk). Deze drie romans worden door velen als het hoogtepunt van Remarques oeuvre beschouwd.
Arc de Triomphe vertelt het verhaal van de vrouwenarts Ravic die in 1941 uit de Gestapo-gevangenis is ontsnapt en in Parijs in dubieuze hotels en nachtclubs is ondergedoken.
Een gewetenloze Franse arts laat de moeilijkere operaties van rijke vrouwen en arme hoeren graag aan Ravic over.
Op een dag ontmoet Ravic een Italiaanse zangeres die net Mussolinis Italië is ontvlucht. Hij dacht dat hij na de dood van zijn vrouw nooit meer echte gevoelens kon opbrengen voor een ander, maar zoekt (tot zijn eigen verbazing) meer en meer het gezelschap van de zangeres. Maar deze relatie wordt bruut verstoord als Ravic zijn
Gestapo-verhoorder ontmoet, diegene die bovendien verantwoordelijk is voor de dood van Ravic vrouw. Hij twijfelt: wraak nemen of wederom proberen te vluchten? Welke toekomst ligt er voor hem in het verschiet? Is er überhaupt een toekomst?
Niemand heeft de emoties en de gevolgen van een ballingschap zonder uitweg of toekomstperspectief zo indrukwekkend beschreven als Remarque; en er zijn weinigen
die dat zo concreet, meeslepend en empathisch hebben gedaan als hij. -
Een tijd van leven
AUTEUR(S): Erich Maria Remarque.
TAAL: Nederlands.
MEDEWERKER(S): Thomas F. Schneider, Cornelis Jan Kelk, Michel Bolwerk.
ORIGINELE TAAL: Duits.
UITGEVER: Cossee.
JAAR: 2020.
PAGINA’S: 395.
DRUK: Eerste editie.
FORMAAT: 23,7 x 16,3 x 4,3 cm
GEWICHT: 822 gram.
STAAT: Nieuw (New).
UITVOERING: Hardback / harde kaft / gebonden.
ISBN/EAN: 9789059368736.BESCHRIJVING
In de kou en omgeven door alle verschrikkingen van het oostfront verheugt Ernst Graeber zich op niets meer dan zijn verlof. Thuis, in Duitsland, zal het leven wel weer goed zijn.
Maar als de jonge soldaat terugkomt is zijn ouderlijk huis gebombardeerd en blijken zijn ouders vermist. Graeber gaat naar hen op zoek, terwijl op hetzelfde moment de Endsieg verkondigd wordt door de nazi’s – en vooral door zijn schoolvriend Binding, inmiddels een belangrijk man bij de Gestapo en verantwoordelijk voor talloze arrestaties van ‘joodse verraders’. Verbijsterd ziet hij dat ook aan het ‘thuisfront’ wanhoop, overlevingsdrift en geweld het laatste restje medemenselijkheid aan het opvreten zijn. Op een avond komt hij tussen de puinhopen van de verwoeste en ontredderde stad Elisabeth tegen, de dochter van de huisarts. Samen beleven de soldaat en de jonge vrouw midden in de chaos een paar dagen geluk, en voor enkele momenten lukt het Graeber om de gedachte dat hij weer terug moet naar het front opzij te duwen.
Terug aan het front verzet hij zich voor het eerst en op zijn manier tegen het nazi-credo van de Untermenschen en laat enkele Russische gevangenen ontsnappen. Maar zij reageren daarop heel anders dan hij verwacht en gehoorzamen aan de logica van deze en iedere oorlog: oog om oog, tand om tand.