Louis-Ferdinand Céline
Louis-Ferdinand Céline (schrijversnaam van L.F. Destouches, 1894 – 1961) debuteerde in 1932 met de roman die nog altijd zijn beroemdste is: Reis naar het einde van de nacht. Het verhaal over hoofdpersoon Bardamu was voor een belangrijk deel gebaseerd op eigen ervaringen: in de Eerste Wereldoorlog, in het koloniale Afrika en bij zijn werk als arts. In 1936 verscheen Céline’s andere grote roman Dood op krediet. Zijn verdere werken werden veel minder bekend, en in toenemende mate gekleurd door een destructief nihilisme en een mateloze woede. De publicatie van pamfletten met antisemitische strekking noopten Céline in 1944 te vluchten naar Duitsland en later naar Denemarken. In 1951 keerde hij terug naar Frankrijk, nam zijn werk als arts weer op en wijdde zich verder aan zijn schrijverschap. Zijn werk had grote invloed op latere auteurs als Camus, Sartre en De Beauvoir en, in Nederland, op Hermans en Reve.
-
Reis naar het einde van de nacht
AUTEUR(S): Louis-Ferdinand Céline.
TAAL: Nederlands.
ORIGINELE TITEL: Voyage au bout de la nuit.
MEDEWERKER(S): Hans Dagelet, E.Y. Kummer.
ORIGINELE TAAL: Frans.
ORIGINELE TITEL: Voyage au bout de la nuit.
UITGEVER: Athenaeum.
JAAR: 2020.
PAGINA’S: 532.
DRUK: 20+ editie.
FORMAAT: 228 x 146 x 35 mm.
GEWICHT: 829 gram.
STAAT: Nieuw (New).
UITVOERING: Hardback / harde kaft / gebonden.
ISBN/EAN: 9789025309145.BESCHRIJVING
‘In de richting die hij ons aanwees was alleen maar nacht, zoals overal trouwens, een enorme nacht.’ Antiheld Bardamu onderneemt een zinloze tocht door een wereld die stukgeslagen is door de Eerste Wereldoorlog. Hij wordt geconfronteerd met het absurdisme van de loopgraven, met het egocentrisme van de Franse kolonisten in Noord-Afrika en wordt opgeslokt door de diepste eenzaamheid van New York. Zelfs zijn dienstbare beroep als arts biedt hem, eenmaal terug in Parijs, geen heil.
Reis naar het einde van de nacht (nota bene een debuut) heeft bijna negentig jaar na verschijnen niets van zijn duistere felheid en cynisme verloren. Het is een huiveringwekkende reis in Céline’s ‘emotieve metro’ door de krochten van onze maatschappij. Het uitzicht is hypnotiserend. De aanklacht is onverminderd fel.